Monogamie – Is het Echt Goed voor Ons?

Vorig jaar voorspelde Ross Douthat, columnist voor The New York Times een negatieve trend voor de huwelijken in de Verenigde Staten. Hij suggereerde, dat volgens het stijgend aantal Amerikanen die open-minded staan tegenover het hebben van een open relatie, polygame huwelijken zo goed als legaal zal zijn tegen 2040.

Hoe wordt dit weergegeven in cijfers dan? Wel, het aantal mensen die bekennen dat ze interesse tonen in het concept van polygamie als een morele keuze qua levensstijl, is verdubbeld sinds 2001. Toen toonde slechts 7% interesse in het concept. Dit cijfer is intussen gestegen met 16% in de laatste 15 jaar.

Terwijl het idee van legale polygame huwelijken in de VS nu nog een ver-van-ons-bed show is, is het in vele andere landen al een feit. In 57 van de bijna 200 soevereine staten, zijn mensen legaal gerechtigd om meerdere partners tegelijk te huwen. Landen als Kenia, Libië, Afghanistan, Indonesië, Koeweit enz., erkennen polygame relaties als legaal.

Westerse Waarden VS Natuur?

Zou polygamie moeten omarmd worden in onze westerse cultuur? Hoewel vele mensen er waarschijnlijk nooit akkoord mee zouden gaan, zijn er nochtans redenen genoeg om open relaties te starten, zeker gezien het aantal huwelijken die eindigen met een echtscheiding.

Ongeveer de helft van de huwelijken in het westen eindigen met een echtscheiding, en seks met een ander is de meest voorkomende oorzaak (in diverse culturen). Onderzoek heeft aangetoond dat gemiddeld 20 tot 60 procent van de getrouwde koppels minstens één keer buitenechtelijke seks hebben.

Natuurlijk wordt dit nummer echter hoger geschat. Vele van de ondervraagden gaven te kennen dat ze hun ontrouw ontkenden of minimaliseerden.

Eerlijk gezegd, het idee van ‘vreemdgaan’, of je partner ‘bedriegen’ wordt aanzien als immoreel en verwerpelijk door de meeste mensen. Maar de vraag is of het wel zo zou moeten worden aanzien? Vele studies uit de afgelopen jaren hebben reeds vastgesteld dat vele aspecten van het menselijke gedrag ons instinctief naar meerdere partners doet neigen. Net zoals de ontdekking bij vrouwen die buitensporig luid kreunen tijdens seks, omdat dit andere mannelijke partners aantrekt. Alles leidt ons terug naar onze dierlijke driften.

Uiteraard is dit binnen ons onderbewustzijn, maar indien dit zo is, dan helpt het een heleboel dingen verklaren. Mensen zijn niet gemaakt om monogaam te zijn. Er is ook het bewijs dat de hoeveelheid mannelijk sperma stijgt wanneer ze niet bij hun partner zijn, wijzend op een natuurlijke neiging om hun zaad als het ware te verspreiden onder meerdere partners.

Cheating wife

Kunnen Affaires Vaste Relaties Redden?

Als we verondersteld worden van meerdere partners te hebben op een genetisch niveau (en misschien ook op een diepgeworteld psychologisch niveau), dan kan een affaire de beste methode zijn om toe te geven aan de seksuele behoeften zonder je partner te moeten verlaten. In een toegewijde relatie wordt seks geen prioriteit meer, doordat emotionele intimiteit de fysieke intimiteit vervangt.

Als een partner in het huwelijk een hogere seksuele appetijt heeft dan de ander, kan een tekort aan seks zorgen voor wrok en uiteindelijk tot een einde van het huwelijk.

Door het hebben van een affaire met een of meerdere partners, kan de vrouw of man zich eenvoudiger toegeven aan hun impulsen buiten het huwelijk. Dit zal hen de fysieke connectie geven die ze nodig hebben, en stelt hen in staat om zich nog meer te richten op het emotioneel genot die ze ervaren met hun vaste partner.

Als we dit in het achterhoofd houden, kan buitenechtelijke seks de oplossing zijn om mensen met een gulzige appetijt tevreden te houden binnen een toegewijde relatie of huwelijk. In plaats van hun driften op te stapelen binnen een relatie zonder fysieke intimiteit, met als resultaat een gebroken relatie of echtscheiding, is het zorgen voor en aandacht geven aan onze basisinstincten een logische keuze.

De westerse cultuur als geheel trekt een heel erg dunne lijn tussen seksuele verlangens en emotioneel geluk. Seks is natuurlijk een fysieke daad die je verlost van spanning, endorfine loslaat en het hele lichaam traint. Emotionele intimiteit is veel dieper en complexer.

Het is tevens perfect mogelijk om te leven zonder de ander.

Als we dit feit accepteren en het idee van monogamie los zien van onze mentale, fysieke en emotionele schild, kan dit de oplossing zijn van vele ongelukkige relaties.