Vreemdgaan in Virtual Reality – Is dit eigenlijk wel echt ‘vreemdgaan’?

Jaren geleden was het idee van een tweede leven in een virtuele wereld nog ver weg. Het was, zeg maar, sciencefiction.

Vandaag echter, hebben we deze luxe in overvloed. Niet alleen brengt virtual reality onderdompelende en levensechte ervaringen naar onze woonkamer, ook de alternatieve online werelden geven ons de kans om een ideaal leventje te leiden in een virtuele wereld, zonder beperkingen, Second Life bijvoorbeeld.

Deze gigantische virtuele wereld was dan wel 13 jaar geleden gecreëerd (en in 10 jaar tijd tot een community van 1 miljoen leden uitgebouwd), het bestaat vandaag nog altijd en is nog steeds sterk aanwezig. Sinds de zomer van 2016 zijn er meer dan 46 miljoen registraties gemaakt voor Second life, terwijl er zich elke dag tussen de 10 en 12.000 mensen aanmelden.

Life2.0

Het is niet moeilijk om te zien waarom dit zo is. Je kan een eigen personage creëren, interactie hebben met virtuele omgevingen, andere mensen ontmoeten, je eigen stem gebruiken om te spreken – je hebt volledige vrijheid om een ander leven te leiden. De makers van Second Life staan er op te zeggen dat dit geen game is, maar een voortdurende ervaring zonder einddoel. Zoals het ‘echte leven’, is Second Life ook een ‘leven’.

Het is niet alleen een uitvlucht voor vele mensen op zoek naar ervaringen buiten het echte leven, het is ook een krachtige manier om nieuwe mensen te leren kennen en relaties op te bouwen wat in de offline wereld moeilijker is. Je kan ook kiezen wat voor type virtuele levensstijl je wenst: er zijn 3 verschillende classificaties voor het aantal vrijheid waaruit je kan kiezen in Second Life.

Terwijl de algemene instellingen ideaal zijn voor jongere leden, zonder naaktheid of extreem geweld, is er ook de mogelijkheid tot vloeken, geweld en naaktheid. Het hoogste niveau, ‘adult’ is geschikt iedereen die op zoek is naar het meest gratuite geweld en hoogste seksuele activiteit.

Virtuele seks

Normaal gebruiken mensen Second Life als een manier om relaties aan te gaan. Online huwelijken zijn niet ongebruikelijk en ook seks is beschikbaar (met leeftijdsverificatie om minderjarigen te vermijden). Het eerste koppel die elkaar ontmoette via Second Life en daarna huwde was Booperkit Moseley en Shukran Fahid. Zij hebben kinderen gehad en een lange relatie.

Natuurlijk geeft het sociale aspect van Second Life gehuwde en gebonden mensen de kans om nieuwe mensen te leren kennen in een virtuele wereld. Ze kunnen er uitzien hoe ze zelf willen, elke soort persoonlijkheid kiezen en ze kunnen seks hebben met meer mensen dan dat ze ooit zouden kunnen in het echte leven. En dit allemaal zonder smoesjes te verzinnen.

Alhoewel, is dit wel echt bedriegen? Is dit hetzelfde als vreemdgaan in het echte leven? Is een affaire in een virtuele omgeving zonder fysiek contact hetzelfde als seks hebben met een echt persoon, iemand van vlees en bloed? Terwijl er geen echte seks is, kan het emotionele aspect tussen twee of meer personen wel echt voelen, en dit kan leiden tot meer complicaties dan simpele fysieke intimiteit.

Terwijl mensen affaires kunnen hebben via Second Life maar ervoor kiezen hun virtuele partners offline te ontmoeten, kunnen er natuurlijk ontgoochelingen opduiken. Uiteindelijk, wanneer je een avatar bouwt in Second Life, creëer je die zo accuraat als mogelijk als je eigen persoon, of als hoe je er zou willen uit zien. Als je ervoor kiest om jezelf sterker te laten lijken, weet je toch dat een ander dat ook kan doen?

Dat in gedachten houdend, is het fair om te verwachten dat de ‘echte’ persoon die je ontmoet in de online wereld, dezelfde zal zijn in het echte leven? Als je een affaire hebt met iemand van vlees en bloed is het makkelijker om een betere versie te worden van jezelf. Je groeit naar de persoon die je wilt zijn, maar je kan wellicht minder vrijheid hebben in het dagelijkse leven.

Je moet kiezen of delen

Voor mensen die vastzitten aan een saai, ongelukkig huwelijk, of voor diegenen die happy singles zijn, heeft Second life dan een spannender alternatief? Je kan constant nieuwe mensen ontmoeten, zowel online als offline, en je kan seks hebben met meerdere partners. Dit allemaal zonder te moeten settelen. Niet iedereen houdt ervan om zich te binden in een langdurige relatie, dus de kans om te genieten van een virtuele flirt en seks zonder verantwoordelijkheid kan de perfecte keuze zijn.

Gezien de virtuele werelden constant evolueren en uitgebreider worden, zullen mensen deze altijd gebruiken om nieuwe partners te ontmoeten, of ze nu al iemand hebben of niet. Victoria Milan is een online datingnetwerk voor mensen in huwelijken en relaties die hen helpt bij het vinden van een affaire of discrete flirt zonder de complicaties van Second Life. Terwijl virtuele werelden talloze voordelen kunnen hebben, blijft het toewijding vragen: je moet je avatar behouden en het systeem volgen.

Bij Victoria Milan kan je je registreren, een profielfoto uploaden en ideale partners vinden uit uw streek voor plezier zonder verplichtingen. Zo simpel is het. De ideale oplossing voor iedereen die op zoek is naar een uitvlucht uit een seksloos huwelijk, saaie relatie, of gewoon om het vuur terug aan te wakkeren!